در زمان های نه چندان دور استفاده از خودروهای مجهز به گیربکس  اتوماتیک تابویی بزرگ بود  وبیشتر ما ایرانیان استفاده از اینگونه گبریکس ها را مناسب نداسته و مخالفتی سرسخت پیش روی این تکنولوژی نه چندان جدید بوجود آمده بود. اما با حضور هر چه بیشتر خودروهای اتوماتیک به بازار کم کم این تابو شکست و مردم به داشتن جعبه دنده اتوماتیک رو خوش نشان دادند. این علاقمندی تا به جایی ادامه داشت که محصولات ارزان قیمت چینی هم با جعبه دنده اتوماتیک وارد بازار شد و با استقبال عمومی روبرو گردید. اما باید بدانیم که درست است جعبه دنده اتوماتیک دارای مزایایی فراوانی است اما به همان مقدار نحوه رانندگی و نوع سرویس و نگه داری اینگونه جعبه دنده ها  دارای قواعدی خاص بوده و مانند جعبه دنده دستی بی حاشیه نیست.

در این مقاله قصد داریم بطور کامل  به باید و نباید های گیربکس اتوماتیک و مواردی که باید هنگام رانندگی اینگونه خودروها رعایت شود ، بپردازیم.

نحوه صحیح رانندگی با خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک

1-گیربکس های اتوماتیک همانند نسخه دستی به مایع راون کننده ای به نام واسکازین مجهز شده که وظیفه روان کنندگی را در جعبه دنده بر عهده دارد. اما بدلیل فشردگی تجهیزات و چرخ دنده های موجود در گیربکس های اتوماتیک ،وظیفه مایع روان کننده بیشتر مورد نیاز است . در در ایام سرد سال بلافاصله بعد از روشن کردن خودرو حرکت نکنید چرا که واسکازین بدلیل افت دما کمی غلیظ تر شده و روان کنندگی را به خوبی انجام نمی دهد اما با مقدای گرم شدن سریعا رقیق شده و شما می توانید بدون مشکل از گیربکس اتوماتیک خود استفاده کنید.

2-در زمان آغاز حرکت هیچگاه پدال گاز را فشار ندهید و سپس اهرم دنده را در حال درایو قرار دهید چرا که بدلیل فشار بیش از حد ، به گیربکس خودرو صدمات جبران ناپذیری وارد می گردد.به یاد داشته خودروهای اتوماتیک به منظور رانندگی راحت و دور از دغدغه طراحی شده و ژانگولر بازی های نظیر تیک آف برای این خودروها حکم مرگ زودرس را دارد.

3-در زمانی که  خودرو در حالت حرکت بوده ولو اینکه سرعت بسیار پایینی داشته باشد ،دنده را تعویض نکیند (منظور از تعویض دنده بصورت دستی در گیربکس های تیپ ترونیک نیست بلکه تعویض بین حالتهای D,R,N,P می باشد)برای مثال اگر قصد دارید دنده عقب بروید و خودرو هنوز در حالت حرکت به سمت جلو بوده اهرم دنده را بر روی R قرار ندهید که در این صورت عمر جعبه دنده اتوماتیک شما به شدت کاهش می باید. برای تعویض دنده ها باید خودرو ایست کاملا کند و ترجیحا در سراشیبی ها پدال ترمز را بفشارید و سپس دنده راتعویض نمایید.

4-در سراشیبی ها با دنده خلاص یا همان N حرکت نکنید به خیال اینکه مصرف سوخت شما کاهش می باید چرا که گیربکس های اتوماتیک امروز بسیار هوشمند بود و مواقعی که باری بر روی خودرو نیست میزان مصرف سوخت خودرو را به شدت کاهش می دهند.

5-ترافیک یکی از مواردی است باید در هنگام رانندگی با گیربکس های اتوماتیک به آن دقت کنید. اگر در ترافیکی که هستید که بیشتر 15 دقیقه در آن گرفتار خواهید بود گیربکس را به حالت دستی قرار داده تا از یک و دو شدن دنده به کرات جلوگیری کنید. همچنین اگر در ترافیکی هستید که کمتر از دو دقیقه ایست کامل کرده اید اهرم دنده را در حالت خلاص قرار ندهید.

6-اگر خودروی اتوماتیک سوار هستید از یدک کردن خودروهای دیگر پرهیز نمایید چرا که گیربکس اتوماتیک برای وزن خودرو شما طراحی شده و در صورت انجام این کار فشار بیش از حد به آن وارد خواهید نموید.

7-در هنگامی که قصد پار ک خودرو را دارید ،در ابتدای باید خودرو به ایست کامل برسانید و سپس پس از فشردن پدال ترمز اقدام به تغییر اهرم دنده به حالت P یا همان پارک نمایید چرا که در غیر این صورت فشاری مضاعف به گیربکس وارد شده و باعث کاهش عمر آن خواهد شد.

سرویس ونگه داری:

سرویس ونگه داری:

1-واسکازین گیربکس اتوماتیک بیشتر خودرو ها نیاز به بازدید دارد و باید در فواصل منظم نظیر هر 25 هزار کیلومتر این مایع روان کننده را مورد بازبینی قرار دهید.گیربکس خودروهای امروز در بیشتر موارد در کنار موتور و زیر درب کاپوت قرار دارد و براحتی می توانید با گیج تعبیه شده میزان روغن جعبه دنده را چک نماید.همچنین پیشنهاد می گردد که به کتابچه راهنما خودرو مراجعه کرده تا متوجه شوید بعد از چند هزار کیلومتر لازم است تا بطور کاملا واسکازین را تعویض نمایید.اما پیشنهاد می گردد هر 50 هزار کیلومتر این کار را انجام دهید.

2-سیستم سرمایش موتور خودرو فقط برای تنظیم دمای موتور طراحی نشده بلکه یکی از وظایف مهم این سیستم پایین نگه داشتن دمای گیربکس خواهد بود. پس همیشه از سالم بودن سیستم سرمایش موتور اطمینان حاصل کنید چرا که در صورت معیوب بودن ،این گیربکس خودرو است که پیش از آسیب وارد شدن به موتور دچار مشکل خواهد شد.

3-سالی یکبار برای چکاپ گیربکس اتوماتیک به متخصص مراجعه نمایید تا از سالم بودن آن مطمئن گردید. یک متخصص علاوه بر چک کردن روغن ،مورادی چون نشتی ،سر و صدای اضافه و نحوه تغییر دنده را چک کرده تا از سلامت گیربکس اطمینان حاصل کند.

سخن پایانی

به یاد داشته  باشید که اگر خودرویی با گیربکس اتوماتیک خریدرای می کنید باید به فکر رانندگی راحت و بدون دردسر در ترافیک های شهری و یا جاده های برون شهری باشید و از شتاب های ناگهانی و غیره پرهیز نمایید چرا که ذات طراحی اینگونه گیربکس آسایش در کنار رانندگی منطقی می باشد. اما اگر شما علاقمند به رانندگی مهیج هستید و دائما در حالت شتاب گیریهای ناگهانی هستید و نحوه رانندگی شما با آرامش و راحتی فاصله دارد بدترین انتخاب ،خودروی مجهز به گیربکس اتوماتیک می باشد در نتیجه شما باید خودروهای بروز را انتخاب نمایید که همچنان با گیربکس های دستی عرضه می گردند برای مثال تویوتا GT86 خودروی اسپرت و هیجان انگیزی است که به همچنان با جعبه دنده دستی عرضه می گردد.